Skip to main content

For development purposes only – co je špatně s mojí mapou?

By 5 února, 201912 března, 2019Blog, Mapy

V posledních několika měsících jsme mohli zpozorovat, že na mnohých webových stránkách přestaly fungovat mapy. Mnoho společností používá službu Google Mapy k zobrazení svých poboček, bankomatů, obchodů apod. Teď namísto spuštění mapy plné informací vidí uživatel zašedlou mapu s vodoznakem na pozadí „For development purposes only” (Pouze pro účely vývoje) s následující zprávou: „This page can‘t load Google Maps correctly” (Tato stránka nemůže správně načíst Google Mapy). Proč se tak stalo? Skončila éra Google Map? Pokud se to přihodilo i Vaší mapě, jsme zde abychom Vám pomohli!

Co se děje?

Hlavním důvodem je opožděná reakce správce nebo vlastníka stránky na změny, ke kterým došlo v licenčním modelu Google Map. Mezi nejvýznamnější patří načítání map bez API klíče či nedostatečné nastavení fakturačního účtu.

Změny v Google Mapách

Jak fungují Google Mapy na webových stránkách?

Mapa na webu se zobrazí poté, co webový server odešle žádost a požádá o mapu server Google Map. Žádost o mapu musí být vytvořena určitým způsobem, ale nejdůležitější je, aby obsahovala platný API klíč pro službu Google Map, což je textový řetězec, který tuto žádost autorizuje.

Ještě včera všechno fungovalo!

To slýcháme velmi často. Vaše mapa může fungovat a pak se najednou zobrazí hláška „For development purposes only”. To je proto, že mapy bez API klíče nebo fakturačního účtu nebyly vypnuty okamžitě po oznámení změn. Postupně se zastavují od 11. června 2018 a tento proces bude pokračovat i v příštích několika měsících. Další informace o nové platformě Google Mapy naleznete zde.

Jak to opravit?

Nemáte API klíč?
Přejděte na webovou stránku Google Maps Platform, vytvořte si účet a vygenerujte si API klíč. Zkopírujte a vložte jej do kódu webové stránky na odpovídající místo (upravte část kódu žádající mapu). Nezapomeňte na to, že klíč může z webu kdokoliv zkopírovat, takže pečujte nastavte odpovídající zabezpečení.

Máte API klíč, ale mapa nefunguje?
To je pravděpodobně znamení toho, že je do vytvořeného účtu nutné přidat způsob platby. To můžete udělat dvěma způsoby:
1. S naší pomocí – účtování budeme řešit my a vy budete platit pomocí faktur v CZ/EUR
2. Sami – připojením vlastní kreditní/debetní karty (platba v USD).

Po splnění těchto dvou podmínek by měla být Vaše mapa znovu plně funkční. Potřebujete poradit nebo máte nějaké pochybnosti? Kontaktujte nás – rádi Vám pomůžeme!

Kontaktujte nás!