Skip to main content

Získejte podrobnější report o využívání platformy Google Maps díky parametru channel

By 10 července, 2020Blog
tracking_usage_google

Je důležité pravidelně sledovat využívání platformy Google Maps, nastavené kvóty a fakturaci (billing). Monitorování těchto čísel vám pomůže sledovat dotazy odeslané z jednotlivých projektů, zůstat v předdefinovaných limitech spotřeby a kontrolovat náklady prostřednictvím plánovaných rozpočtů. Nyní můžete začít sledovat využívání i pomocí číselných kanálů, tzv. channels. Je to další způsob, jak kategorizovat vaši spotřebu mapových služeb. Filtrování podle parametru channel je k dispozici přímo v sekci fakturace (billing reports).

Chcete-li začít sledovat spotřebu detailněji, musíte do svých dotazů přidat parametr „channel“. Jedinými přijatelnými hodnotami kanálů jsou čísla 0-999. Zde je několik příkladů:

Geocoding Web Service API

https://maps.googleapis.com/maps/api/geocode/json?address=1600+Amphitheatre+Parkway,+Mountain+View,+CA&key=YOUR_API_KEY&channel=1

Maps JavaScript API

<script src="https://maps.googleapis.com/maps/api/js?key=YOUR_API_KEY&channel=2&callback=initMap" async defer></script>

* V současné době není možné využít parametr channel ke sledování těchto SKU: Autocomplete without Places Details – Per Session, Autocomplete (included with Places Details) – Per SessionGeolocation

Využití podle channel můžete sledovat přímo v přehledu fakturace (billing reports). Channels se projeví v části Labels jako key (klíč): goog-maps-channel’.

Filtrování fakturačního přehledu podle SKU a channel:

  1. Použijte filtr Group by (seskupit) podle SKU.
  2. Klikněte na štítek Labels.
  3. Klikněte na rozbalovací nabídku Key a vyberte: goog-maps-channel
  4. Klikněte na rozbalovací nabídku Value a vyberte channels (číselné kanály), které chcete filtrovat

Případně můžete také využít Group by Label key: goog-maps-channel’, pokud chcete vidět náklady generované jednotlivými kanály.

Jakmile do svých požadavků implementujete údaje o hodnotě channel, může dojít ke krátkému zpoždění (až 24 hodin), než se data projeví ve vašem fakturačním přehledu.

billing-report-filter-channel

Zdroj: https://developers.google.com/maps/reporting/gmp-reporting#usage-tracking-per-channel

V případě jakýchkoliv dotazů ohledně Google Maps Platform včetně fakturace se na nás neváhejte obrátit.

Naši odborníci rádi zodpoví vaše otázky.

Kontaktujte nás