Skip to main content

15 osvědčených postupů pro Google Maps Platform

By 2 října, 20205 října, 2020Google Cloud, Mapy
knowledge-1052013_6401

K 15. výročí existence Google Map jsme si pro Vás připravili článek o tom, jak nejlépe řídit Vaše projekty v Google Maps Platformě. Tenhle článek je pro ty, kteří již platformu využívají, nebo již mají založený projekt. Pro ty, kteří jsou ještě na začátku rádi poskytneme rady o tom, jak založit projekt nebo jak vytvořit API klíče v tomto článku.

1. Zabezpečte API klíče

Zabezpečení API klíčů pomáhá, aby využívání Google Maps služeb pod Vaším fakturačním účtem zůstalo bezpečné. Doporučujeme zabezpečit každý z Vašich klíčů, které vygenerujete v momentě, když je vygenerujete. Více informací najdete v dokumentaci, nebo v tomto videu.

2. Nastavte rozpočet a kvóty

Google Maps Platforma poskytuje dva druhy limitů, které mohou předejít překvapení na konečné měsíční faktuře. Jeden je tzv. „soft“ a druhý „hard“ limit. Nastavení rozpočtu se řadí do soft limit. Z názvu je docela zřejmé, že půjde o nastavení měsíčního rozpočtu, který lze snadno odhadnout na základě Vaší měsíční spotřeby. Je také možné nastavit upozornění o čerpání rozpočtu, a to například při vyčerpání 50 % procent měsíčního rozpočtu. Proč soft limit? Protože i po upozornění o vyčerpání 100 % měsíčního rozpočtu Vaše spotřeba pokračuje dále. Více informací o nastavení rozpočtu naleznete zde v tomto článku nebo v tomto videu.

Druhý limit, zvaný kvóta, je tzv. hard limit a to proto, že nastavením kvót na různé API služby můžete službu na dané časové období (den, sekunda, a jiné) úplně zastavit. Více informací o kvótách naleznete v tomto článku nebo v tomto videu.

3. Dokumentace společnosti Google

Dokumentace je bohatá a zajímavá a může Vám pomoci jak s implementací služeb, tak s porozuměním cenových podmínek. Zahrnuje také demo implementace služeb Google Map. Pokud nenaleznete otázku na Vaši aktuální výzvu, zkuste ji vyhledat také v často kladených otázkách (FAQ).

4. Podpora od komunity vývojářů

Pokud Vám s Vaší výzvou nepomohla ani dokumentace ani odpovědi na často kladené otázky, doporučujeme zkusit najít odpověď v řadách vývojářské komunity, která se službami Google pracuje denně. Platforma StackOverflow je místo vytvořené právě pro komunikaci mezi vývojáři z celého světa.

5. Podpora od společnosti Google/Partnera společnosti Google

Nenašli jste odpověď ani po předcházejících 2 ověřených postupech? Jsme pro Vás tady my nebo přímo podpora společnosti Google. Naším zákazníkům poskytujeme technickou podporu zdarma v ceně odebíraných služeb Google Map. Pro ty, kteří ještě našimi zákazníky nejsou doporučujeme vyhledat podporu přímo od Google, nebo se stát jedním z našich zákazníků.

6. Nahlaste chyby, které zaznamenáte

Společnost Google je také „jenom“ veliký tým lidí, proto se chybička může vloudit. Hlavní je, že Google se k chybám staví čelem. Platforma Issue Tracker slouží na evidenci všech aktuálních i historický chyb, které se v Google Maps Platformě objeví. Můžete také nahlásit chybu vytvořením požadavku, kde je možné připojit vzorový kód, nebo přímo snímek obrazovky.

7. Pomozte chyby vyřešit

Kromě nahlášení, můžete chyby také pomoci řešit. Svoje nápady můžete sdílet také na platformě Issue Tracker.

8. Přidejte do projektu Vaše kolegy

Když k projektu a API klíčům chce přistupovat více lidí, neváhejte přes platformu Google Maps přidat do projektu i Vaše kolegy.

9. Přihlaste se pro odběr novinek o Google Maps Platformě

Chcete se dozvědět nejnovější informace jako první? V případě našich zákazníků je to jednoduché, my Vám zasíláme vždy ty nejdůležitější informace v závislosti na služby, které aktivně využíváte. Pokud se chcete dozvědět o všech novinkách, můžete se přihlásit pro odběr emailových notifikací.

10. Zažádejte Google o podporu

Jste nezisková organizace, startup, nebo jen potřebujete pomoci v těžké krizi? Neváhejte společnost Google zažádat o kredity. Všechno o veřejných programech pomoci naleznete zde. Pokud jste naším zákazníkem, tuto roli za Vás přebíráme my jako Váš partner a vždy se snažíme poskytnout pomoc, kterou právě potřebujete.

11. Sledujte nás na sociálních sítích

Aby jste zůstali ještě více informovaní, neváhejte se přihlásit na odběr novinek přes některou ze sociálních sítí (Globema – Youtube, Linkedin, Facebook a Instagram). Přes sociální sítě můžete také sledovat Google (Google – Youtube nebo Twitter).

12. Používejte open-source knihovny od Google Maps Platform

Kromě placených součástí Google Maps Platform SDK (Software Development Kit) a API (Application Programming Interface), Google poskytuje i otevřené knihovny JavaScriptAndroidiOSNode.js a další. Tyto knihovny poskytují služby jako například clustering (zhlukování) nebo heat mapy („teplotní“ mapy).

13. Koukněte také na Github

Nechce se Vám vyvíjet implementace od začátku? Koukněte se na příklady implementací na Google Maps Platform GitHub org.

14. Vyzkoušejte nové funkce

Google spouští často nové funkce, tak aby odpovídal na potřeby koncových a také komerčních uživatelů Google Map. O nejnovějších funkcích se dozvíte zde nebo v pravidelných novinkách na našem blogu.

15. Optimalizujte využívaní služeb Google Map

Pro úplný seznam tipů pro optimalizaci navštivte manuál pro optimalizaci od společnosti Google. Pro rady ohledně optimalizace konkrétních řešení nás neváhejte kontaktovat, rádi Vám pomůžeme.