Skip to main content

Novinky v Google Maps Platform oznámeny na Google I/O 2021

By 2 června, 202128 června, 2021Blog, Mapy

Na konci května uspořádal Google první virtuální konferenci pro vývojáře Google I/O. Společnost Google oznámila čerstvé novinky pro Google Maps Platform a my si je v tomto příspěvku zrekapitulujeme!

Doplněk WebGL pro mapy – beta verze

WebGL je rozhraní API prohlížeče nízké úrovně, které se používá k vykreslení složité 2D a 3D grafiky na webu. Funguje to tak, že prohlížeči poskytnete přístup ke zpracování a vykreslování GPU na klientských zařízeních. Jako součást stylu cloudových map představil Google vektorovou mapu. Bude k dispozici v Maps JavaScript během několika příštích týdnů a umožní vám přidat do vašich webových aplikací mapu s akcelerací WebGL.

Během konference Google ohlásil dvě nové funkce Web-GL pro Maps JavaScript API v beta verzi: Naklonění a rotace a také WebGL Overlay View.

Naklonění a otočení

Až dosud byly mapy omezeny na dvourozměrný pohled shora na základní mapu. Funkce naklonění a otočení poskytuje vašim uživatelům zcela novou perspektivu se sklonem 67,5 stupňů a úplným otočením mapy o 360 ° jak při načítání, tak za běhu. Poprvé se ve webových aplikacích objeví 3D modely budov.

WebGL Overlay View

Tato funkce poskytuje nový způsob vytváření uživatelských zkušeností s mapami tím, že vám dává možnost vykreslit 2D a 3D objekty přímo na základní mapě. Objekty budou vykresleny jako součást mapy v trojrozměrném prostoru s perspektivou. Níže uvedená grafika ukazuje implementaci 3D značek WebGL Overlay View.

Užitečné materiály o funkci WebGL najdete v dokumentaci a v Google codelab. Více se také můžete dozvědět ze záznamu přednášky „Next generation maps with WebGL“, která je k dispozici na kanále YouTube společnosti Google.

Stylizování map JavaScript založené na cloudu – obecná dostupnost

V červnu 2020 vydala společnost Google beta verzi funkcí pro stylizaci map založených na cloudu. Jedná se o moderní editor stylů, který vám pomůže přizpůsobit, spravovat a nasadit styl vaší mapy z konzole Google Cloud. Google navíc představil hotové styly map optimalizované pro konkrétní odvětví, které vám umožní začít s tvorbou map velmi rychle.

Google strávil poslední měsíce zdokonalováním prostředí v konzoli a celkově výkonu a v současné době je editor mapových stylů „Cloud-based maps styling“ oficiálně plošně dostupný pro Maps JavaScriptu API a Maps Static API.

Další informace najdete v dokumentaci Maps JavaScript API a Maps Static API a v záznamu Google I/O 2021 na YouTube.

Více se také můžete dozvědět z našeho průvodce stylingem map založených na cloudu (dostupné v angličtině).

Upraveno dle: https://cloudblog-withgoogle-com.cdn.ampproject.org/c/s/cloudblog.withgoogle.com/products/maps-platform/google-maps-platform-announcements-google-io-2021/amp/