Skip to main content

Společnost Google oznámila nový styl map založený na datech

By 17 října, 202218 října, 2022Blog, Mapy

Společnost Google vyzývá komunitu uživatelů, aby se podílela na vývoji Map tím, že bude požadovat nové funkce. Mnoho majitelů aplikací a webových stránek sdělilo, že potřebují možnost upravovat styly, aby mohli pro své uživatele vytvářet informativnější mapy. Myšlenkou bylo zaujmout uživatele a informovat je tím, že se zásadní informace zobrazí jako data zobrazená na mapách. Takové úpravy dat by bylo dosaženo zvýrazněním konkrétních oblastí a informací. Řešení, která již existovala, nebylo snadné implementovat ani nebyla nákladově efektivní, protože vyžadovala nákup, aktualizaci a údržbu hraničních dat. Společnost Google se proto rozhodla opět posílit postavení svých uživatelů a oznámila nové styly řízené daty pro rozhraní Maps JavaScript API, které umožňuje zobrazovat a upravovat styly hranic polygonů na Mapách Google!

O úpravách stylů založených na datech

Díky úpravě stylů řízené daty můžete na svých webových stránkách nebo v aplikaci upravovat styly mapy a vizualizovat užitečné informace pro uživatele. Můžete vizualizovat svá interní data, například informace o zásobách v obchodě, nebo veřejně dostupná data, například výsledky voleb.

Úprava stylů řízená daty přináší možnost snadného zobrazování tvarů nad administrativními hranicemi na mapách a také vytváření vlastních kartogramů s použitím vlastních obchodních dat spolu s administrativními hranicemi společnosti Google. To vám umožní zvýšit zapojení uživatelů a jejich zkušenost – uživatelé mohou činit informovaná rozhodnutí, šetřit svůj čas a získat přehled o oblastech, které je zajímají.

K čemu lze použít úpravu stylů založenou na datech?

Pomocí úprav založených na datech můžete vizualizovat data na mapách ve společnostech z různých odvětví, jako je pojišťovnictví, cestovní ruch, média, státní správa, vzdělávání atd. Společnost Google připravila ukázku, ve které představila některé případy použití, např:

  • Označování oblastí, které uživatelům pomáhá vizualizovat polohu určitého místa, například pozemku, hotelu nebo obchodu.
  • Vytváření kartogramů s využitím dat Google nebo vlastních tabulkových dat. Kartogram může zobrazovat data, jako jsou případy COVID-19, ceny domů nebo výsledky voleb v různých zemích, lokalitách nebo čtvrtích.
  • Podpora interakce s uživatelem – když uživatel klikne na mapu, vrátí se do vašich aplikací metadata, jako je ID místa, typ funkce a název zobrazení. Tato funkce umožňuje udržovat spokojenost uživatelů tím, že mění styl mapy na základě jejich interakcí.

Jak můžete umožnit úpravy založené na datech?

Chcete-li povolit úpravy stylů, vyberte vrstvy prvků pro nový nebo stávající styl mapy v konzole Google Cloud. Přiřaďte vybraný styl k ID mapy s povolenou vektorovou mapou pro JavaScript.

Poté je třeba v kódu použít objekt FeatureStyleOptions nebo FeatureStyleFunction na vrstvu prvků. Pro každou vrstvu můžete přizpůsobit barvu výplně a ohraničení, neprůhlednost výplně a ohraničení a váhu ohraničení.

Oblasti, na které se vztahuje styling založený na datech

V náhledové verzi je k dispozici stylování řízené daty pro administrativní oblasti, jako jsou země, lokality, poštovní směrovací čísla atd.

Podporované země a funkce naleznete na webových stránkách společnosti Google. Společnost Google bude pokračovat v přidávání dalších oblastí – pokud nemůžete najít zemi nebo typ funkce, kterou potřebujete, poskytněte svou zpětnou vazbu prostřednictvím nástroje Google Issue Tracker.

Jak můžete začít?

Stylování řízené daty je dostupné pro Dynamické Mapy a pro Maps Javascript API. Vývojáři mohou využívat stylování vytvořením MapID konfigurovatelného JavaScript Vektorovou mapou v konzole Google Cloud.

Mrkněte na dokumentaci Google a vyzkoušejte stylizaci řízenou daty! Pokud máte jakékoliv dotazy nebo potřebujete pomoct, neváhejte kontaktovat naše Google Maps experty 😊.

Zdroj: https://cloud.google.com/blog/products/maps-platform/introducing-data-driven-styling