Skip to main content

Plánování ekologických tras a úspora paliva s Mapami Google

By 11 listopadu, 2022Blog, Mapy

Donedávna byla při plánování tras v Mapách Google jedinou možností nejrychlejší cesta. Nyní aplikace vypočítá i trasy, které mohou trvat o několik minut déle… ale umožní vám ušetřit peníze a předpokládanou spotřebu paliva.

Google zavádí v Evropě ekologické trasování

Mapy Google od minulého měsíce nabízejí možnost plánování ekologických tras v téměř 40 evropských zemích. Ekologické plánování tras umožňuje plánovat cesty tak, abyste omezili spotřebu paliva. Ušetříte tak peníze za palivo a přispějete k boji proti klimatickým změnám snížením uhlíkové stopy.

Od nynějška si při plánování cesty pomocí Map Google budete moci vybrat mezi nejrychlejší a nejúspornější trasou (pokud se náhodou neshodují). Stačí několik klepnutí a můžete si ověřit úsporu paliva a časový rozdíl mezi oběma trasami. Pokud se chcete vždy držet nejrychlejší trasy, můžete jednoduše upravit své preference v nastavení aplikace.

Nejúspornější trasy pro jednotlivé typy motorů

Nejúspornější trasa se může lišit v závislosti na typu motoru vašeho vozu. Například dieselové motory mají tendenci jezdit lépe při vyšších rychlostech než benzinové a plynové motory. Hybridní a elektrické vozy jsou efektivnější v podmínkách, kdy se zastavuje a rozjíždí, např. v dopravní zácpě. Evropští a severoameričtí uživatelé Map Google si brzy budou moci vybrat typ motoru a získat tak nejekologičtější trasy.

Mapy Google vám pomohou rozhodovat se ekologičtěji

Společnost Google sdílí několik tipů, které vám pomohou dostat se tam, kam potřebujete, ekologičtějším způsobem:

  • Pokud je vaše auto elektrické, použijte Mapy Google k vyhledání nabíjecích stanic v okolí.
  • Auto obvykle není nejlepší volbou, pokud jde o ochranu životního prostředí. Mapy Google vám pomohou vyhledat informace o cyklistických trasách a také o půjčovnách kol a elektrických koloběžek.
  • Vydejte se na procházku, kdykoli můžete! Google nabízí podrobné pokyny pro pěší.
  • Další možností je veřejná doprava. Klepnutím na ikonu dopravy v Mapách Google zobrazíte pokyny, jak se do cíle dostat autobusem, vlakem, metrem nebo dokonce trajektem.
  • Vybírejte si hotely, které dbají na omezení produkce odpadu, spotřeby vody a energie. Taková místa najdete ve vyhledávači Google – jejich názvy budou označeny speciálním odznakem.

Cílem společnosti Google je, aby ekologická volba byla pro každého uživatele tou nejlepší možnou volbou. Společnost doufá, že do konce letošního roku navnadí až 1 miliardu lidí prostřednictvím produktů Google!