Skip to main content

Nové možnosti plánování tras, ověřování adres a přizpůsobení map v Mapách Google

By 11 listopadu, 2022Blog, Mapy

Na konci léta společnost Google oznámila novinky týkající se platformy Google Maps. Nedávno jsme se s vámi podělili o informace o možnosti ekologického trasování v aplikaci Mapy Google. Tato funkce umožňuje uživatelům optimalizovat trasy tak, aby omezili spotřebu paliva. S potěšením oznámujeme, že ekologické trasování nyní přichází do nového rozhraní Routes API!  Další novinky se týkají funkcí, které:

  • pomáhají ověřovat adresy při registraci uživatelů a při odbavování online objednávek,
  • poskytují podrobnější a flexibilnější možnosti trasování,
  • umožňují vytvářet vysoce přizpůsobené mapové markery.

Trasování šetrné k životnímu prostředí je nyní k dispozici v rozhraní Routes API

Ekologicky šetrné trasování v Mapách Google vytváří pro řidiče nejúspornější trasy, čímž jim pomáhá šetřit peníze za palivo a bojovat proti změně klimatu snižováním uhlíkové stopy. Od zavedení ekologického trasování do aplikace Mapy pomohla společnost Google podle odhadů odstranit více než půl milionu tun emisí uhlíku. To se rovná vyřazení 100 000 automobilů s pohonnými hmotami ze silnic.

Přidání ekologického trasování do rozhraní Routes API znamená, že jej nyní lze použít i v libovolné aplikaci nebo digitálním produktu. Společnosti, které si vyberou typy motorů a povolí informace o dopravě v reálném čase, získají nejpřesnější odhady spotřeby paliva nebo energetické účinnosti. To jim umožní optimalizovat výdaje na pohonné hmoty. Například doručovatelské společnosti budou moci měřit spotřebu paliva a úspory za jednu jízdu, více jízd nebo dokonce za celý vozový park a zlepšit tak své obchodní výsledky.

Nové Routes API – podrobnější a flexibilnější trasování

Nové Routes API je založeno na základních funkcích rozhraní Directions API a Distance Matrix API, jako jsou aktuální navigační pokyny s dopravou v reálném čase a výpočet vzdáleností a odhadovaných časů příjezdu. Routes API navíc nabízí nové pokročilé funkce, takže můžete svým uživatelům poskytovat ještě podrobnější, flexibilnější trasy a přesné časy předpokládaného příjezdu. Zde jsou možnosti nového rozhraní Routes API:

  • Trasování pro dvoukolová vozidla
  • Údaje o mýtném a zvýšená přesnost stanovení cen za jízdu
  • Vizualizace hustoty dopravy na trase v reálném čase
  • Možnosti určení, zda je bod cesty průjezdním místem nebo místem zastávky
  • Trasování šetrné k životnímu prostředí

Address Validation API – vylepšené procesy pro registrace účtu a odbavení objednávky

Když uživatelé musí ručně zadávat údaje do online formulářů, dochází k chybám a překlepům. Často se tak děje v případě údajů o adrese při registraci účtu nebo při objednávce. Nesprávné adresy mají za následek neúspěšné doručení a stojí firmy peníze i čas. Většinou lze nesprávným údajům o adrese předejít použitím validátoru adres. Proto společnost Google vytvořila nové rozhraní Address Validation API, které pomáhá odhalovat chyby v adresách.

Address Validation API identifikuje součásti adresy, opravuje chyby a doplňuje adresy o chybějící údaje. To vše pomáhá předcházet vracení peněz, rušení objednávek a volání na zákaznickou podporu. Zavedení funkce Address Validation API šetří firmám jejich čas a peníze, zlepšuje také uživatelskou zkušenost tím, že odstraňuje problematický prvek při registraci účtu a kontrole objednávky.

Advanced Markers – přizpůsobení markerů na mapách

Jednou z funkcí požadovaných vývojáři byla možnost snadného přizpůsobení výchozího červeného markeru v Mapách Google. Společnost Google tento požadavek splnila a představila Advanced Markers pro Maps JavaScript API. Díky této funkci budou moci vývojáři přizpůsobovat značky přímo ve svém kódu pomocí prvků SVG a HTML.

Advanced Markers umožňují změnit barvu, pozadí, ikonu a obrys výchozího červeného markeru. Podporují formát SVG, takže je snadné vyměnit marker za vlastní logo nebo jiný obrázek. Můžete také vytvářet markery, které reagují na interakce uživatele pomocí HTML a CSS – není potřeba žádný obrázek. Například realitní společnost může vytvořit značky, které zobrazují ceny domů a po kliknutí na ně uživatel odhalí další informace.

Podobně jako nedávno uvolněné styly řízené daty jsou i pokročilé značky součástí rozhraní Dynamic Maps pro Maps JavaScript API.

To jsou všechny aktuální novinky od společnosti Google. Pokud nechcete zmeškat žádné nadcházející novinky, přihlaste se k odběru našeho newsletteru! 😊