Skip to main content

Google představuje nové Routes API, které vzniklo vylepšením Directions API a Distance Matrix API

By 18 listopadu, 202216 února, 2023Blog, Mapy

Více než 10 let, Google poskytuje Directions a Distance Matrix API a pomáhá tak rychle vytvářet optimalizované trasy pro cestování a doručování z bodu A do bodu B. V poslední době Google spolupracoval s předními dopravními a logistickými společnostmi na vylepšení doručování a zákaznické zkušenosti. Google teď otevírá vylepšené možnosti trasování všem Google Maps Platform vývojářům aby podpořil širší skupinu uživatelů.

Nové rozhraní Routes API je k dispozici v „preview“ módu. Toto řešení kombinuje Directions a Distance Matrix API a nabízí ještě informativnější a flexibilnější možnosti trasování pro podporu vašich uživatelů. Rozhraní Directions a Distance Matrix API zahrnují funkce, jako jsou důkladné a aktuální informace o trasách s daty o hustotě dopravy v reálném čase a výpočet vzdálenosti a odhadovaného času příjezdu. Rozhraní Routes API poskytuje také zcela nové funkce:

  • Trasy pro motorová dvoukolová vozidla
  • Data o zpoplatněných silnicích a kalkulaci nákladů
  • Aktuální informace o hustotě dopravy pro každý segment trasy
  • Možnost specifikovat průjezdné body a zastávky podél trasy
  • Zlepšení efektivity aplikací využívajících API
  • Eco-friendly trasování

Directions a Distance Matrix API jsou stále dostupné i zvlášť. Ovšem, pro přístup k pokročilým funkcím a výkonu, doporučujeme přejít na nové Routes API. Teď se pojďme podívat na to, co Google nabízí!

Detailnější a flexibilnější trasy pro vaše uživatele

Podpora pro motorová dvoukolová vozidla

V mnoha zemích jsou motocykly a motorky velmi oblíbené pro přepravu osob a zboží. Nové Routes API poskytuje efektivní trasování pro dvoukolová motorová vozidla. Jednou z možností je trasování po cestách nepřístupných pro automobily.

ikona motorka

Kalkulace nákladů trasy

Nové rozhraní API Routes poskytuje přesnější informace o zpoplatněných silnicích na trase i o ceně celé trasy. Výpočty zahrnují typ vozidla, např. elektromobil, hybrid, diesel atd.

zpoplatněné silnice

Vylepšené odhady hustoty dopravy

Nové možnosti výpočtu hustoty dopravy umožní specifikovat, jestli chcete vypočíst trasu s využitím živých nebo historických dat o hustotě dopravy. Navíc, dopravní informace mohou být prezentovány pro každý segment trasy zvlášť. To umožňuje přesnější vizualizaci trasy pomocí stylů jednotlivých segmentů trasy s různými barvami reprezentujícími hustotu dopravy.

hustota dopravy

Zlepšení efektivity aplikací využívajících API

Nové rozhraní Routes API zlepšuje výkon aplikace díky funkcím, jako je možnost volby mezi komplexní přesností a sníženou latencí. Další funkcí je maskování polí, které umožňuje určit pole vrácená v odpovědi, např. odhadovaný čas příjezdu, dopravní podmínky a další. Díky tomu můžete odpověď zjednodušit a usnadnit její zpracování systémem.

výkon aplikací

Přesnější kalkulace odhadovaného času příjezdu pomocí flexibilních průjezdných bodů

Google zavádí vylepšení průjezdných bodů na trasách. Od nynějška bude možné určit, zda se uživatel na trase zastaví, nebo daným bodem pouze projede. Tím se zlepší přesnost odhadovaných časů příjezdu.

Tato funkce je užitečná zejména pro aplikace pro sdílení jízd nebo spolujízdu, kdy řidič zastaví, aby vyzvedl nebo vysadil cestujícího. Funkce nasměruje řidiče pouze do míst, kde je bezpečné zastavit, a nebere v úvahu místa, jako jsou dálnice nebo tunely.

cas prijezdu

Kromě toho můžete zadat také stranu ulice pro zastavení. To vám pomůže nasměrovat vyzvednutí a vysazení na správné místo.

Eco-friendly trasy

Nedávno jsme se s vámi podělili o novinky týkající se ekologického trasování. I to je nová schopnost Routes API. Ekologicky šetrné trasování vytváří pro jízdy co nejúspornější trasy, čímž jim pomáhá šetřit peníze za palivo a bojovat proti změnám klimatu.

Společnosti, které si vyberou typy motorů a povolí informace o dopravě v reálném čase, získají nejpřesnější odhady spotřeby paliva nebo energie. To jim umožní optimalizovat výdaje na pohonné hmoty.

eco_friendly trasy

V současné době je rozhraní Routes API k dispozici v „preview“ módu a aktuálně je jeho využití zdarma. Další informace o cenách budou sděleny, až bude rozhraní API obecně dostupné. Stávající rozhraní Directions a Distance Matrix API jsou zpoplatněna podle jejich nezměněných cen.

Doporučujeme vám vyzkoušet si možnosti nového Routes API – podívejte se na dokumentaci, průvodce migrací a demo od společnosti Google. A pokud budete potřebovat pomoc, neváhejte se na nás obrátit!

zdroj: https://cloud.google.com/blog/products/maps-platform/announcing-routes-api-new-enhanced-version-directions-and-distance-matrix-apis